Nu de temperaturen weer wat ‘normaler’ worden, slaat het gevoel meteen om naar ‘Herfst’. De blaadjes worden al een beetje geel en de oogst komt van het land. Er komt een leuke, maar drukke tijd aan om alles wat verwerkt moet worden achter glas te krijgen.
Maar het eerste begin is er: de augurken. Dit is echt geen kleine komkommer, augurk is een ander gewas. Je kunt ze ook vers geoogst eten hoor, daar bestaat best wat onduidelijkheid over. Dan smaken ze naar komkommer met een stevigere schil en meer pitjes. Maar omdat augurk niet lang houdbaar is, maken we ze in in het zuur.
Augurk en komkommer behoren zeker wel tot dezelfde familie; de Cucurbitaceae. oftewel de vruchtgewassen in termen van wisselteelt. Ennu mochten ze bitter smaken (echt bitter, je spuugt ze meteen uit), dan kun je dat ook maar beter doen! Door de droogte en de warmte kan dit gebeuren, en ook als je zelf zaad gaat bewaren van vorige jaren. Niet doen met vruchtgewassen, koop ze gewoon bio, bij de bolster bijvoorbeeld.
Voor het inmaken proeven we altijd een klein stukje. Smaakt ‘ie OK? Dan mag ‘ie mee!
We vullen de potten met kruiden, ook uit eigen tuin, dit jaar zit er bijvoorbeeld ook een venkelbloem in, en dan met de stukjes gesneden augurk. Daarna gieten we er een heel heet mengsel van azijn en suiker op en na het schoonvegen van de rand van de pot, sluiten we deze. We hebben ook potten gemaakt met snijbietstengel en rode ui.
Nu wachten, minimaal 6 weken. En alvast genieten want het ziet er zo mooi uit! Foto volgt!